beats by dre cheap

Odgovornost

ako bi se mogla sazeti zrelost u (dvije..) nekoliko rijeci, prva koja mi pada na pamet je odgovornost. Kao sto pasovic na svom blogu napisa: 'Ako Bog Da' za sve. SVE. Od kako je prosao ispit, novi posao (intervju recimo za isti), hocu li ove godine ici na more itd.. A zapravo je puno jednostavnije. Ili nije? Sjecam se u ta vremena kad smo isli na more sa 60km u dzepu. Moglo se ako si htio(la). A i tih 60km si nekako zaradio nisu dosle same od sebe (u velikoj vecini slucajeva). Isto tako i za sve ostalo. Svaki ispit koji sam znao sam i polozio, koji nisam - jah, nisam ni polozio. Iz tog razloga mi je tesko ici linijama manjeg otpora: korupcija, ako bog da i sl.. Onog dana kad sam napravio svoj vlastiti iskorak iz takvog bubble-a sve je postalo puno lakse (i od tad nikad nisam pao ni jedan ispit btw). Druga na koju me je inspirisao jedan kolega sa posla juce je snaga za oprost. Tako banalno a tako veliko. Koliko zapravo srecemo taj, eto da ga nazovem: fenomen? Po meni rijetko. Vecina ljudi nikad ne nadje srecu jer im uvijek nesto fali da se osjecaju kompletni. Za karijeriste i sl. je upravo ovaj segment skoro pa nedostizan. U ovom slucaju, kad razmisljam o zrelosti, ako mozes da OSJETIS da je sasvim normalno da se nekome izvines ili jednostavno oprostis za nesto i da osjetis nesto lijepo (nazovimo to sreca hehe) - na dobrom si putu.

To bi bio zajednicki sadrzilac mnogih stvari koje se diskutuju u svakodnevnici: nezaposlenost, arogancija, ignorantnost, agresivnost i sl. koje se pravdaju drugim terminom: balkanski mentalitet. Ja bih prije rekao balkanska kultura. Koje je samo specificna geografski i nista vise. Kultura i tradicija u mom svijetu je nista vise od koka kole i mtv-a. Kad smo bili djeca dosao mtv na satelitskoj. Wow. Svi gledaju mtv i snimaju spotove na vhs trake. Koka kola mjenja sprint i koktu (ne bas ali trend je trend). Danas je nesto drugo i sta prihvatis to je Tvoja kultura. Nisi se rodio sa kulturom i nista ne kaze da ces umrijeti sa istom.

Najstrasnija ideja je drustvo sa iskorjenjenom odgovornosti. To odgovara nasim politicarima tako sjajno da je bolesno slusati njihova mlaka objasnjenja zasto su stvari kakve jesu. A jedina promjena dolazi iz naroda - mada niko o tome ne prica pogotovo ne politicari. Kakva sjajno cuvana tajna. nevjerovatno (sa malim n).

#Sectio Divina
http://sectiodivina.blogger.ba
17/12/2009 09:16