#Sectio Divina

the moRe one knoWs, the less one beLieves

24.11.2009.

Sarajevo-x

sa malim x. Nikad nisam nesto posebno citao vijesti sa tog portala jer iskreno? nikad nisam smatrao da drze neki poseban nivo. Vijesti prekratke ocito copy-paste. Nista zanimljivo (pretezno) i vrlo ne-inspirativno. No, u zadnje vrijeme (jer procitam sve ostalo) znam otici koji put i procitati par stvari uglavnom vezano za jeli, Sarajevo i malo o fudbalskoj reprezentaciji. Sve je ok, ja nisam nesto posebno zainteresovan za sport i sl.

Komentari. Komentari na vijesti i artikle su tako losi da zapravo oslikavaju sustinski problem svega onoga sto necemo. Moj problem je sto ne vidim te ljude nigdje. Niti su to ljudi sa kojima se druzim, koje sam nekada znao, koji su dio bilo cega sto znam. Ali su tu. Neumoljivo su tu. Kao zohari koje ne mozes istrjebiti ni sa nagorim otrovom. Sta raditi? Ako ne moze otrov moze li se na neki lijep nacin? Ja se ne znam bas lijepo izraziti, grub sam i previse direktan to ti dodje kao neki otrov. Volio bih znati prenijeti misao na neki efektivniji nacin. Uvjek sam zelio vjerovati da je bitno introduce takve progresivne informacije ljudima koji ne znaju. Ali ne znam kako.

Uzgred budi receno primjecujem da na slicnim portalima u Hr u Sr takve stvari skoro da i ne postoje? Prva misao a zasto? Zato sto je atmosfera na tim forumima i portalima drugacija. Nedopustivo skoro da je prava rijec. A to mi se svidja jer se uklapa u prvo sto mi pada na pamet sto objasnjava ovaj fenomen: zrtveni jarac. Nedostaje jedan zrtveni jarac da se na jedan jednostavan - narodski prihvacen - obican - licemjeran - nedovoljan (meni) - nacin rijesi problem. Vidi kako je kod nas bolje nije kao u primitivnoj Bosni. I nije (bez obzira zasto). Dok se od nas ocekuje da stand up protiv tog jarchenja niko nista. Jer je pretesko.

Da pojasnim ovaj prethodni pasus sa zgodnom poredbom: Svaki put kad imate problem u grupi (svima se to desilo, za nadati se sve rjedje i rjedje) partner, prijatelj, kolega - uvijek postoji 'rjesenje' kada ili okrivljujete nekog trece ili opcenito serete o tom trecem. Recimo, nama je zajebano sa korumpiranim profesorima na univerzitetima ali 'na 'arane kako je sje'ano u Tirani?! Ovdje kod nas je mila majka. I onda kafa, vic i sve je bolje.

Sta je to?

#Sectio Divina
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

MOJI FAVORITI

MOJI LINKOVI

Este libro no lo he leído,
por mucho que así lo quiera ..

slobodan prevod:

Da mi je unaprijed da znam,
a dzaba mi sve uprkos trudu...

* za druzeljubive
differo[kod]gmail[tacka]com

natuRe Divine

Neumoran je i sve prati
44504