#Sectio Divina

the moRe one knoWs, the less one beLieves

22.07.2008.

Glu dream

Neke misli koje mi dodjose pred san (ili mozda na samom pocetku sna) a kako se rijetko sjecam sta sam sanjao bolje da zapisem pa da nekad u prikladan trenutak razvijem u nekakvo decent razmisljanje. Prvo lista: karbofix (njam njam), oho, sintelan, super ljepilo (iliti kontakt ljepak), dvokomponentno, drvofix. Ovo su ljepila koja mi prvo padaju na pamet kad su jeli, ljepila u pitanju.

Sad, ako apliciramo ljepilo kao nekakvu metaforu za to sto nas veze za druge ljude dobijamo slijedece:
- Karbofix: kao sto je poznato ljepi samo papir i prilicno slabo drzi. Bjelkasto providan i prilicno krhak. Takvu vrstu veziva vidimo recimo kada smo jako mladi jer takve veze traju kratko i prilicno su krhke i osjetljive. To je takodje jedno od prvih ljepila koje je ako nista moja generacija prvo otkrila nekad kad smo ljepili kojesta na o.t.o. ili mozda kad smo punili herbar ili nesto slicno. Bilo kako bilo vezem karbofix za 'pocetak'.

- Oho/sintelan: prilicno dobro ljepilo. Nakon karbofixa ovo ljepilo dodje kao prvo sazrijevanje u ljepljenju. Drzi dosta dobro ali trazi da se (kao i sintelan) ostvari jak kontakt u pocetku i onda je ok. Takodje mirise dobro. Analogija sa ljudskim relacijama je introdukcija termina - sex. Sintelan je uvijek bio pomalo tabu jer se koristio i u kojekakve inhalatorske obicaje pa je bio kao 'malo' zabranjen - otprilike kao sto je i sex 'malo' zabranjen nakon naivnih 'veza' iz cetvrtog osnovne koje simbolizira karbofix.

- Super-ljepak: Drzi odlicno, djeluje brzo i vrrrrlllo je univerzalan. Trazi cistocu znaci da bi vezao jako obje strane se moraju ocistiti od 'stranih tijela' i drugih necistoca jer u protivnom ni super ljepilo ne garantuje da ce dvije strane ostati vezane dugo. Ostvari li se dobar i jak kontakt u pocetku velika je vjerovatnoca da ce ova varijanta drzati dosta dugo i jednako jako. Mozda i najbolja metoda.

- Dvo-koponentno: pomalo zastarjela metoda koje se sjecaju mnogi kao vrlo popularnu iz casopisa uradi sam sa kraja osamdesetih. Ona manja tuba sa obicno crvenom masom (na koju ja gledam kao 'zacin') je ta koja odlucuje jacinu ali ne treba pretjerati ni sa 'zacinom' jer onda veza postaje jaka ali krhka vremenom. Komplikovana za kositenje ali za znalce daje obicno dobre rezultate.

I na kraju stari dobri drvofix. Najbolje rezultate daje kada recimo (koristim primjer) imate jedan tipl (dibl?) koji ide u za njega napravljenu rupu (otvor). Sto bolje pase rupa za ovaj mali drveni izrastak to bolje vezivo. Ljepilo dodje naravno kao adheziv ali i kao lubrikant prilikom spajanja tipla sa otvorom. Nepotrebna recenica ali kad je blog u pitanju nema brisanja.

Eto. Teza je stvorena pa nekad uz kafu ili pivo ce da se razvije u nesto ili nista.
Back to work.

#Sectio Divina
<< 07/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI FAVORITI

MOJI LINKOVI

Este libro no lo he leído,
por mucho que así lo quiera ..

slobodan prevod:

Da mi je unaprijed da znam,
a dzaba mi sve uprkos trudu...

* za druzeljubive
differo[kod]gmail[tacka]com

natuRe Divine

Neumoran je i sve prati
43929